Kimoglou Seven Institute

 

Το χρόνιο ψυχολογικό στρες και η ανάπτυξη καρκίνου
Γράφει. Dimitrios G. Kimoglou PhD
Η σχέση μεταξύ του χρόνιου ψυχολογικού στρες και της ανάπτυξης καρκίνου έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ενώ είναι γνωστό ότι το άγχος επηρεάζει διάφορα φυσιολογικά συστήματα, ο πιθανός ρόλος του στην έναρξη και την εξέλιξη του καρκίνου παραμένει θέμα συζήτησης. Αυτή η επιστημονική εργασία στοχεύει να παρέχει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, εξετάζοντας τους μηχανισμούς με τους οποίους το χρόνιο ψυχολογικό στρες μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του συστήματος απόκρισης στο στρες του σώματος, οδηγώντας σε φυσιολογικές αλλοιώσεις που μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη του όγκου, την αγγειογένεση, την καταστολή του ανοσοποιητικού και τη βλάβη του DNA. Επιπλέον, συμπεριφορές που προκαλούνται από το άγχος, όπως οι ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, μπορεί να συμβάλλουν περαιτέρω στον κίνδυνο καρκίνου. Η καλύτερη κατανόηση της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ στρες και καρκίνου μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών και παρεμβάσεων που στοχεύουν στον μετριασμό της επίδρασης του στρες στην έναρξη και την εξέλιξη του καρκίνου.
Το χρόνιο ψυχολογικό στρες έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και των διαταραχών ψυχικής υγείας. Πρόσφατα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ του χρόνιου στρες και της ανάπτυξης καρκίνου. Η παρούσα εργασία στοχεύει να ανασκοπήσει το τρέχον σώμα της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τους μηχανισμούς με τους οποίους το χρόνιο ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει την έναρξη και την εξέλιξη του καρκίνου.
Φυσιολογική απόκριση στο στρες:
Η απόκριση στο στρες περιλαμβάνει έναν καταρράκτη φυσιολογικών γεγονότων που διαμεσολαβούνται από τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) και το σύστημα συμπαθητικού-επινεφριδίων-μυελικού (SAM). Το χρόνιο στρες μπορεί να απορυθμίσει αυτό το σύστημα, οδηγώντας σε συνεχή ενεργοποίηση οδών που σχετίζονται με το στρες και αλλαγμένα ορμονικά προφίλ, τα οποία μπορεί να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις σε διάφορες βιολογικές διεργασίες.
Νευροενδοκρινικές αλλαγές που προκαλούνται από το άγχος:
Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε απορύθμιση της κορτιζόλης, της πρωταρχικής ορμόνης του στρες, καθώς και σε αλλαγές σε άλλους νευροενδοκρινικούς παράγοντες όπως η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη και οι αυξητικοί παράγοντες. Αυτές οι ορμονικές ανισορροπίες έχουν εμπλακεί στην εξέλιξη του καρκίνου μέσω της επιρροής τους στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την απόπτωση, την αγγειογένεση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος:
Το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις και ανάπτυξη όγκου. Η ανοσοκαταστολή που προκαλείται από το στρες περιλαμβάνει αλλαγές στη δραστηριότητα των φυσικών κυττάρων φονέων, στη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων και στα προφίλ των φλεγμονωδών κυτοκινών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη και τη μετάσταση του όγκου.
Οξειδωτικό στρες και βλάβες στο DNA:
Οι φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγής δραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και των μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNA σε κίνδυνο, μπορούν να προάγουν γενετικές μεταλλάξεις και γονιδιωματική αστάθεια. Το οξειδωτικό στρες και η βλάβη του DNA συμβάλλουν στην έναρξη και την εξέλιξη του καρκίνου διαταράσσοντας τις φυσιολογικές κυτταρικές διεργασίες και προάγοντας τον κακοήθη μετασχηματισμό.
Στρες, φλεγμονή και αγγειογένεση:
Το χρόνιο στρες ενεργοποιεί τις φλεγμονώδεις οδούς, οδηγώντας στην απελευθέρωση προφλεγμονωδών κυτοκινών και αυξητικών παραγόντων που προάγουν την αγγειογένεση, μια κρίσιμη διαδικασία στην ανάπτυξη και τη μετάσταση του όγκου. Η παρατεταμένη φλεγμονώδης απόκριση που σχετίζεται με το χρόνιο στρες παρέχει ένα γόνιμο μικροπεριβάλλον για την επιβίωση και την επέκταση των κυττάρων του όγκου.
Συμπεριφορές υγείας και παράγοντες τρόπου ζωής:
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και οι κακές διατροφικές επιλογές, οι οποίες είναι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής, που συχνά υιοθετούνται ως μηχανισμοί αντιμετώπισης, μπορούν άμεσα ή έμμεσα να συμβάλουν στην ανάπτυξη κακοηθειών.
Κλινικές ενδείξεις και επιδημιολογικές μελέτες:
Επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν τη συσχέτιση μεταξύ χρόνιου στρες και καρκίνου έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει θετικές συσχετίσεις, άλλες έχουν δείξει αντικρουόμενα ή ασαφή ευρήματα. Παράγοντες όπως ο σχεδιασμός της μελέτης, οι μέθοδοι μέτρησης του στρες, ο τύπος καρκίνου και οι συγχυτικές μεταβλητές συμβάλλουν στη μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων.
Πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές:
Δεδομένης της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ του χρόνιου στρες και του καρκίνου, απαιτείται η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών