Kimoglou Seven Institute
Γράφει ο Dr. Δ. Κίμογλου
Φωτοθεραπεία με κόκκινο φως χαμηλού μήκους κύματος
Μια εναλλακτική κυτταρική λειτουργία που χρησιμοποιεί χαμηλό επίπεδο, μη θερμικό φως LED ονομάζεται φωτοβιοδιαμόρφωση (PBM) ή θεραπεία χαμηλού επιπέδου φωτός (LLLT) και είναι ένας τρόπος θεραπείας αυξανόμενης κλινικής σημασίας. Λόγω του συνδυασμού υψηλού βαθμού διείσδυσης στο δέρμα και απορρόφησης από συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας, το φως στο φασματικό εύρος από 600 έως 1300 nm είναι χρήσιμο για μείωση της φλεγμονής, μείωση του πόνου, γενικότερη χαλάρωση και ευεξία
Η φωτοθεραπεία είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ιστών. Η θεραπεία βασίζεται στη χρήση μιας συσκευής εκπομπής φωτός, και τα προκύπτοντα φωτόνια απορροφώνται από τους βιολογικούς ιστούς, προωθώντας φωτοχημικές, φωτοφυσικές και φωτοβιολογικές δράσεις. Η φωτοθεραπεία δεν είναι αφαιρετική, ούτε προωθεί θερμικά αποτελέσματα, καθώς οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στη φωτοθεραπεία είναι LED χαμηλής ισχύος Δηλαδή, δεν υπάρχει δερματική βλάβη και δεν απαιτείται χρόνος αποκατάστασης.
Οι συσκευές LED παράγονται σε ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος, από το UV έως το ορατό έως το υπέρυθρο φάσμα (247–1300 nm)
Είναι μια απλή διαδικασία που περιλαμβάνει την έκθεση του σώματος σε κόκκινο φως χαμηλού μήκους κύματος.
Αυτό το κόκκινο φως είναι φυσικό και μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα, όπου τα κύτταρα μπορούν να το απορροφήσουν και να το χρησιμοποιήσουν.
Ως μελέτη στο περιοδικό Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα του δέρματος μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα ελαφριά σωματίδια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα να παράγουν περισσότερη τριφωσφορική αδενοσίνη, η οποία είναι η πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα.
Πολλοί ειδικοί αποδίδουν τα πιθανά θετικά οφέλη σε αυτήν τη λειτουργία. Με αυτήν την επιπλέον ενέργεια, τα κύτταρα μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στις βλάβες και να αναζωογονηθούν.
θεραπεία με κόκκινο φως και κατάθλιψη;
Η σχέση μεταξύ φωτός και κατάθλιψης αποδείχθηκε όταν εντοπίστηκε μια κατάσταση που ονομάζεται «εποχική συναισθηματική διαταραχή» το 1984. Ένα ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού εμφανίζει ένα εποχιακό μοτίβο κατάθλιψης ή άγχους το οποίο, πιστεύεται, σχετίζεται με παραλλαγές της ημέρας.
Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο φως το πρωί παράγει οφέλη για τους ασθενείς και ότι η "θεραπεία με φως" είναι αποτελεσματική.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με έντονο φως μπορεί να είναι ευεργετική για την κατάθλιψη γενικά, ανεξάρτητα από το αν είναι εποχική ή όχι
Είναι λοιπόν αποτελεσματική η θεραπεία με κόκκινο φως για την κατάθλιψη; Ίσως (Cassano et al 2016). Αλλά και κάθε φως, όπως δείχνει πιο σταθερή έρευνα.
Μείωση του πόνου
Η Φωτοθεραπεία με κόκκινο φως χαμηλού μήκους κύματος
μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο σε άτομα με ορισμένες καταστάσεις.
Μια ανασκόπηση στο European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine συνέταξε τα αποτελέσματα πολλών μελετών σχετικά με την Η Φωτοθεραπεία με κόκκινο φως χαμηλού μήκους κύματος και τις μυοσκελετικές διαταραχές.
Η έρευνα έδειξε ότι Η Φωτοθεραπεία με κόκκινο φως χαμηλού μήκους κύματοςθα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τον πόνο σε ενήλικες με διαφορετικές μυοσκελετικές διαταραχές. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι επαγγελματίες που τηρούν τις συγκεκριμένες συστάσεις δοσολογίας φαίνεται να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Αντιφλεγμονώδη οφέλη
Όπως σημειώνει η έρευνα στο περιοδικό AIMS Biophysics , πολλές από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει Η Φωτοθεραπεία έχουν τις ρίζες τους στη φλεγμονή.
Αν και ο ακριβής λόγος δεν είναι ακόμη σαφής, Η Φωτοθεραπεία έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα. Αυτά τα φαινόμενα είναι τόσο τοπικά, όπου οι ασκούμενοι εφαρμόζουν το φως, και συστηματικοί, σε άλλους ιστούς και όργανα του σώματος.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι χρήσιμες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και οι πιθανές χρήσεις αυτής της θεραπείας είναι άφθονες.
Περαιτέρω έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν μπορεί να βοηθήσει σε χρόνια φλεγμονώδη ζητήματα όπως:
• Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ
• ευσαρκία
• διαβήτης τύπου 2
• alopecia areata
• αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή φλεγμονή του θυρεοειδούς
• ψωρίαση
• αρθρίτιδα
• τενοντίτιδα ή φλεγμονή των τενόντων
Και πάλι, η έρευνα είναι ακόμη προκαταρκτική. Ωστόσο, το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα είναι πολύ ελπιδοφόρο.
Παλαιότερες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία των συγκεκριμένων μηκών κύματος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να στοχεύσουν το δέρμα τους.
Υπάρχουν παρενέργειες στη θεραπεία ερυθρού φωτός;
Ένα πράγμα που μπορεί να ειπωθεί για τη θεραπεία ερυθρού φωτός ή το LLLT είναι ότι είναι ασφαλές. Μπορεί να μην βοηθήσει στην κατάστασή σας, αλλά δεν θα το επιδεινώσει. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ενδέχεται να υποστείτε παρενέργειες από αυτήν.