Kimoglou Seven Institute
Γράφει ο Dr. Δ. Κίμογλου
Ψυχολογικό άγχος και καρκίνος
Το ψυχολογικό άγχος περιγράφει τι νιώθουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται υπό ψυχική, σωματική ή συναισθηματική πίεση. Αν και είναι φυσιολογικό να βιώνεις κάποιο ψυχολογικό άγχος από καιρό σε καιρό, άτομα που βιώνουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικού στρες ή που το βιώνουν επανειλημμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα υγείας (ψυχικά και / ή σωματικά).
Πώς αντιδρά το σώμα κατά τη διάρκεια του στρες;
Η φυσιολογική απόκριση στο στρες θεωρείται ένας από τους πιθανούς μεσολαβητές των επιδράσεων των ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην πρόοδο του καρκίνου. Η συνολική απόκριση στο στρες περιλαμβάνει την ενεργοποίηση πολλών συστημάτων σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Η απάντηση «μάχη ή φυγή» προκαλείται από την παραγωγή διαμεσολαβητών όπως ΝΕ και Ε από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) και το μυελό των επινεφριδίων. Η απόκριση ΗΡΑ περιλαμβάνει απελευθέρωση της ορμόνης απελευθέρωσης της κορτικοτροπίνης από τον υποθάλαμο, η οποία προκαλεί έκκριση αδρενοκορτικοτροφικής ορμόνης από την πρόσθια υπόφυση, με αποτέλεσμα την κατάντη απελευθέρωση γλυκοκορτικοειδών (GCs) όπως κορτιζόλη από τον φλοιό των Επιπρόσθετοι νευροενδοκρινικοί παράγοντες τροποποιούνται επίσης μετά το άγχος, όπως DA, προλακτίνη, NGF, ουσία Ρ και οξυτοκίνη
Ο ρόλος των νευροενδοκρινικών μεσολαβητών στα περιφερειακά όργανα
Οι νευροενδοκρινικοί μεσολαβητές μπορούν να ρυθμίσουν την κυτταρική λειτουργία σε πολλές από τις περιοχές του περιφερικού ιστού που σχετίζονται περισσότερο με την εμφάνιση και την εξέλιξη του καρκίνου. Για παράδειγμα, οι νευροδιαβιβαστές από το SNS (δηλαδή, ΝΕ και Ε) παίζουν φυσιολογικά ρόλους στη ρύθμιση του μικροπεριβάλλοντος των περιφερειακών οργάνων. Η ωοθήκη παρέχει ένα παράδειγμα που σχετίζεται ιδιαίτερα με τους καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος. Οι συνολικές συγκεντρώσεις κατεχολαμινών είναι σημαντικά υψηλότερες στις ωοθήκες παρά στο πλάσμα Επιπλέον, τα επίπεδα κατεχολαμίνης στις ωοθήκες είναι γνωστό ότι αυξάνονται ως απόκριση στο στρες λόγω της αυξημένης συμπαθητικής δραστηριότητας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην εμφάνιση προκυστικών ωοθυλακίων Παρομοίως, οι κατεχολαμίνες υπάρχουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στο μικροπεριβάλλον του μυελού των οστών και εκκρίνονται τόσο από τα νευρικά άκρα όσο και από τα κύτταρα του μυελού των οστών Λειτουργικά, οι νευροενδοκρινικοί παράγοντες μπορούν να ρυθμίσουν την αιματοποίηση εντός του μικροπεριβάλλοντος του μυελού των οστών.