Kimoglou Seven Institute
Γράφει ο Dr. Δ. Κίμογλου
Βελτίωση στον ορθοστατικό έλεγχο και την κινητικότητα σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση μέσω νεύρο ακουστικής θεραπείας
μια πιλοτική μελέτη
Γράφει ο Dr. Δ. Κίμογλου
Clinical Rehabilitation 2005 Dec;19(8):834-42.
doi: 10.1191/0269215505cr919oa.
Othmar Schuhfried Christian Mittermaier, Tatjana Jovanovic, Karin Pieber, Tatjana Paternostro-Sluga
Δώδεκα ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας με μέτρια αναπηρία (κλίμακα κατάστασης διευρυμένης αναπηρίας Kurtzke 2,5-5) κατανεμήθηκαν είτε στην ομάδα παρέμβασης είτε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Παρεμβάσεις: Στην ομάδα παρέμβασης εφαρμόστηκε μια δόνηση ολόκληρου του σώματος σε χαμηλή συχνότητα (ταλαντώσεις 2,0-4,4 Hz σε πλάτος 3 mm) σε πέντε σειρές 1 λεπτού η καθεμία με διάλειμμα 1 λεπτού μεταξύ της σειράς. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου εφαρμόστηκε επίσης μια εφαρμογή διέγερσης ηλεκτρικού νεύρου Burst-transcutaneous (TENS) στο μη κυρίαρχο αντιβράχιο σε πέντε σειρές 1 λεπτού η καθεμία με διάλειμμα 1 λεπτού μεταξύ της σειράς.
Αποτελέσματα: Σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου, η ομάδα παρέμβασης έδειξε πλεονεκτήματα όσον αφορά τη δοκιμή οργάνωσης Sensory και τη δοκιμή Timed Get Up and Go σε κάθε χρονικό σημείο μέτρησης μετά την εφαρμογή. Τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα μία εβδομάδα μετά την παρέμβαση, όπου βρέθηκαν σημαντικές διαφορές για τη βαθμολογία αλλαγής (p = 0,041) για το Timed Get Up and Go Test με τη μέση βαθμολογία να μειώνεται από 9,2 s (προ-εφαρμογή) σε 8,2 s μία εβδομάδα μετά το σύνολο -δονήσεις και αύξηση των δόσεων από 9,5 δευτερόλεπτα (προ-εφαρμογή) σε 10,2 δευτερόλεπτα μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του εικονικού φαρμάκου. Οι μέσες τιμές της μετεγγραφικής αξιολόγησης αυξήθηκαν από 70,5 μονάδες (προεφαρμογή) σε 77,5 μονάδες μία εβδομάδα μετά τη δόνηση ολόκληρου του σώματος και αυξήθηκαν μόνο από 67,2 μονάδες (προεφαρμογή) σε 67,5 μονάδες μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του εικονικού φαρμάκου.
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης έδειξαν ότι οι κραδασμοί ολόκληρου του σώματος νεύρο ακουστική θεραπεία μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον ορθοστατικό έλεγχο και την κινητικότητα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.